A. Roland Holst Poëziefestival in Bergen

Poëzieprimeur in Bergen
Het eerste Roland Holst Poëziefestival was van 12 mei t/m 21 mei 2006 (voorafgaand aan de A. Roland Holstmanifestatie op zaterdag 20 mei). Kinderen van alle Bergense scholen hadden een zelfgemaakt gedicht ingestuurd. Een aantal geselecteerde gedichten waren op een bijzondere manier te zien in het centrum van Bergen. Het werd een poëtische week in Bergen!

Poezie speelt een belangrijke rol in het onderwijs. Uiteraard binnen het literatuuronderwijs in het Nederlands en de Moderne Vreemde Talen, dat in het voortgezet onderwijs wordt aangeboden, maar ook in de expressievakken als drama en muziek. In het basisonderwijs zien we de eerste vormen van poezie in de onderbouw waar het de taalontwikkeling van de leerlingen stimuleert. Met poëzie wordt gewerkt in het onderwijs. Dit festival wil leerkrachten en leerlingen de kans bieden om hun werk op school aan een breed publiek tentoon te stellen!

Organisatie
In samenwerking met de Openbare Bibliotheek organiseerde het A. Roland Holstfonds vorig jaar voor de eerste keer het Roland Holst Poëziefestival. Net als de Roland Holstprijsuitreiking zou dit Festival ook elke drie jaar plaatsvinden rond 23 mei, de geboortedag van Roland Holst. Alle scholen, basis- en voortgezet onderwijs, in Schoorl, Egmond en Bergen werden benaderd. De leeftijd van de dichters liep dus zeer uiteen, van 6 tot 18 jaar. Het leverde origineel en gevarieerd werk. Werk uit de Bergense school van nu dus!

Volgende A. Roland Holst Poëziefestival
Een tweede poëziefestival staat nog niet gepland.